Ukrainian Time

“Услышать Донбасс”: Что жители региона хотели сказать всей Украине на президентских выборах? ВИДЕО


04 Травня
16:24 2019

Об этом смотрите в новом видеоблоге Алексея Братущака на канале Цензор.НЕТ.

Читайте на "Цензор.НЕТ": Результаты выборов президента опубликованы в "Голосе Украины"

Также публикуем текстовую версию:

"Вітаю друзі та недруги. А особливий привіт сьогодні – жителям Донбасу.

Я вирішив проаналізувати голосування у Донецькій та Луганській областях. Так би мовити "почути Донбас".

Що він хотів сказати всій Україні на президентських виборах 2019-го? Чому тут у першому турі переміг Юрій Бойко?

А також дізнатися, що це за "аномальні дільниці", про які заявив міністр Арсен Аваков? І чи відповідатиме хтось за фальсифікації, які знову мали місце в Донецькій області.

Хіба ви не чули про них?

Ну так це тому, що центральні телеканали якось дружно проігнорували цю тему. Ну буває. Збіг обставин.

Про все це я докладно розкажу на нашому ю-туб каналі. Не забувайте підписуватися, щоб не пропустити те, що підпадає під цензуру в традиційних медіа.

Отже. Таку електоральну мапу ми побачили за результатами першого туру.

Що це за сині плами? Так, це Донбас – Луганська та Донецька область. Тут переміг Юрій Бойко, за якого проголосували близько 40%.

Чому саме Бойко мав найбільшу підтримку? А той же Олександр Вілкул став лише четвертим з результатом близько десяти відсотків?

Обидва кандидати багато говорили про мир. Це те, чого найбільше очікують жителі Донбасу. Втомилися від війни.

Давайте послухаємо Валентина Краснопьорова з руху "Сильні громади".

*****

Youtube/Укрінформ

Валентин Краснопьоровкоординатор руху "Сильні громади"

27.12 Ті люди, які готові домовлятися за будь яку ціну. Ці люди стали основним чинником на сьогоднішніх президентських виборах. Той, хто найменше говорив про війну, або давав сигнали, що швидко все може закінчити і виграв.

*****

Але головна відмінність Бойка від Вілкула – першого асоціюють з росіянами.

Процитую свого співрозмовника з Донбасу.

*****

"Хто він Вілкул? На Донбасі усі прекрасно знають: Кремль поставив на Бойка, відео було. Місцеві патрони без Кремля ні фіга нє рєшають."

*****

Тут варто згадати поїздку Бойка до Москви незадовго до дня голосування. Пам’ятаєте, як кум Путіна Віктор Медведчук за ручку привів кандидата до російського прем’єра. Цю зустріч транслювали медведчуківські ЗМІ та телеканал Інтер. Ось це був найбільший технологічний хід Бойка, який дав йому результат на Донбасі.

Давайте послухаємо запис Дениса Казанського з Луганщини. У ньому – думки одного виборця, який найкраще передає відгуки жителів Донбасу на зустріч Бойка у Москві.

*****

Блог Казанського на Цензоре "Загадка луганского избирателя"

Youtube/Denis Kazanskyi

4.25 Я симпатизирую ему, что он правильно делает, что поехал даже в Москву. – Вы считаете правильно он поехал в Москву? – Правильно. Договор там заключил. По-моему будет нормально. Они немножко наведут порядок на нашей Украине.

*****

Ніякого офіційного договору з Москви Бойко не привіз. Але жителі Донбасу таки сподіваються, що лише він може відновити мир. А ще – економічні зв’язки з РФ.

Багато підприємств Донбасу були зав’язані на Росію. Саме через це, наприклад, у Краматорську керівники п’яти найбільших заводів підтримували Бойка. Їм вигідно торгувати з Росією. І вони живуть надією на повернення до старих часів. Відповідні думки і у працівників цих заводів.

А що ж Ахметов та його кандидат Вілкул?

Вони не грали на цих виборах на відвертих проросійських настроях. Більше того, політичне оточення олігарха потрапило до санаційного списку Кремля.

*****

Сюжет ЗІКа

8.30 Він може ТРК Україна Вілкула крутити, він може гуманітарну з-під Вілкула роздавати Ахметов. Але все до одного місця. Люди будуть дивитися на Москву. Такий у нього електорат, хай подумає.

*****

Один з представників чинної влади, який добре знається на настроях Донбасу так описав мені вибір між Бойком та Вілкулом. Далі цитата:

*****

Вілкул є представником виробників Донбасу, а Бойко заробляє компрадорським способом, фактично представляючи інтереси митрополії у колишній колонії. Поїздка його до Москви вона перебила місцеві тренди.

*****

Хоч значна частина Донбасу і продовжує підтримувати проросійських політиків, проте тренд – позитивний для України. Після подій 2014-го жителі цих двох областей змінюють свої настрої на проукраїнські.

Давайте послухаємо голову "Донецького інституту інформації" Олексія Мацуку.

*****

Youtube/Укрінформ

Олексій Мацукаголова правління громадської організації "Донецький інститут інформації", журналіст

42.10 Ми бачимо явку на Сході України. Вона дуже зросла. І це також свідчить про те, що це і є проукраїнське налаштування людей неважливо за якого кандидата, але зареєстрованого ЦВК, який має статус кандидата і діє відповідно до українського законодавства. І для Донбасу участь у таких виборчих кампаній – це індикатор проукраїнськості як такої.

*****

Також варто звернути увагу: частка проросійськи налаштованих виборців значно скоротилася.

У 2010-му на президентських виборах проросійський Янукович отримав на Донбасі 71-75%. Нині проросійський Бойко – близько сорока відсотків. Тобто проросійські та радянські настрої за останні роки зменшилися майже удвічі.

І це ознака того, що Донбас повільно, але українізується.

Дехто вважає, що виборці Володимира Зеленського на Сході – це теж проросійські українці. Але це не так. Його 24% з Донеччині мало чим відрізняються від, наприклад, 23% з Вінниччині. Це не проросійські виборці.

На Донбасі зміна уподобань зі сторони колишніх регіоналів та комуністів в бік Зеленського – це рух в проукраїнський електорат.

Пацієнт хворий, але йде на поправку.

Повільно? Так.

Чому Донбас не так стрімко "йшов шляхом" з Порошенком?

Процитую вам свого знайомого з Краматорська.

*****

Менялось бы лучше. Но самое большое упущение власти центральной: обещали большую стройплощадку с опорными школами, другими объектами. Но потом повязло все в коррупции. Люди ж смотрят-видят, что обещалось, что делалось, кто-то с родственников работает на этих стройках, все общаются. Большой стройплощадки не получилось. Это определенный момент негатива.

*****

Це голос жителів Донбасу на замітку новій владі.

І ще одна момент про політичний Донбас. І до 2014-го, і вже після початку війни українські демократичні партії мало звертали увагу на Донбас. Не вкладались ресурсно. І мова не лише про гроші, а й про людські та інформаційні ресурси.

На це у розмові зі мною нарікали багато місцевих активістів та партійців. По суті, вони на одинці змагаються за владу з місцевими феодалами, які з часів Януковича нікуди не поділися.

І це вже сигнал на майбутнє.

Наступного року місцеві вибори. Якщо ситуація не зміниться, то перемогу отримають відверто проросійські партії та особи. Ми отримаємо на Донбасі проросійські міськради та мерів. Які рішення вони почнуть ухвалювати?

ВІДБИВКА

А тепер давайте поговоримо про фальсифікації, які мали місце в Донецькій області. Про так звані "аномальні дільниці". Ось заява Авакова одразу після першого туру виборів.

*****

Аваков

Youtube/ТСН

4.30 Мы видим аномальные участки. Когда вроде бы два участка двери в двери, а разница в них +30%. И такие ситуации есть. И это позор. Особенно, когда это происходит в Донецкой области.

5.20 Мы говорим про аномальные участки. Вот я вам покажу издали эту картинку. Она длинная, но видны красные пики. Это значит, что за одного кандидата на обычных участках показывет 3-5%, а рядом участок и вдруг там голосование дает 60%. Это называется аномальные учатки. Там, где срабатывает или карусель, или массовый вброс.

*****

Хіба це не гучна заява міністра? Вона точно не варта сюжетів центральних телеканалів? Може місцеві телеканали Донбасу зробили грунтовні розслідування? Ні.

Дізнатися про фальсифікації та побачити їх можна лише завдяки відео місцевих активістів. Ось лише частина відзнятого матеріалу.

*****

Выборы 2019 Дружковка школа №1

1.19 Фальсифицировать. Не надо. Убирайте забирайте. Звони милицию.

2.55 Порошенко раз. Порошенко два. Это та скрынька, которая появилась вечером. Не ламайте! Не ламайте!

6.15 Порошенко. Все Порошенко. Все Порошенко. Порошенко. Все Порошенко. Что там говорить? Вызывайте милицию.

Інший ракурс:

Избирательный участок №140615, Бахмут (Донецкая область).

0.14 Я смотрю цыфры поменяны. Порошенко был 203 Бойко был 467. Тут стоит Порошенко 403, Бойко стоит 267. +0.37 Почему вы поменяли цифры? Ну так получилось.+0.46 Вот такие были цифры. Их поменяли.

0/30 Карусельники: Катаемся. Эти люди голосовали на ранніх участках. Как вам віборі? – хорошо все.

1.12 Эта подпись не моя. – Это не я делала. – Здесь признак фальсификации документов.

*****

З цього відео зрозуміло, що у Донецькій області застосували кілька махінацій.

Перша – каруселі. Групи людей їздили від дільниці до дільниці і голосували по кілька разів.

Друга – голосування на дому. В останні дні на багатьох дільницях з’являлися десятки охочих проголосувати вдома. Дехто навіть не знав, що виявив таке бажання.

Третя – вкидання цілих пачок бюлетЕнів за потрібного кандидата.

Четверта – банальне переписування голосів одного кандидата іншому.

Для всього цього купували лояльність членів комісій.

Хоча все це робилося на користь Петра Порошенка, вказівки з центрального штабу на фальсифікації не було. Це так звані "перегибы на местах".

Людям спустили показникИ, які вони мали забезпечити на своїх округах. І ті вже працювали як могли. Ось, що мені розповіли про методи роботи на Донбасі.

***

Перекладывали пачки. Вплоть до запугивания людей. Был случай, один человек сопротивлялся. Всех купили, а он один не захотел. Он был зампредседателя комиссии. Чуть ли не на колени там поставили. Руководство звонило с работы и куча там всего. Короче жесть творилась. Он вообще психанул и ушей с участка. Представь, как там доводили людей.

***

Ось так на виборах у 2019-му доводили людей на Донбасі. Але подібні історії отримали табу для висвітлення в ЗМІ.

Чи багато вдалося сфальшувати? За різними оцінками від 20 до 30 тисяч. Загалом Порошенко отримав у Донецькій області 107 тисяч голосів.

У результаті підтримка Порошенка тут була навіть вища, ніж у Черкаській області.

Чи багато було "аномальних дільниць"?

Так щоб зовсім аномальних – то ні. На сорока дільницях Порошенко отримав більше 50%. Загалом в області близько тисячі дільниць.

А це топ-5 аномальних результатів.

Більше сімдесяти відсотків Порошенко отримав на дільницях у Верхньоторецькому, Урзуфі, Торецьку, Степному та Дружківці.

45

140567

смт Верхньоторецьке

77,6

60

140432

с.Урзуф

73,2

52

140726

смт Новгородське, м.Торецьк

72,3

60

140192

с.Степне, Волноваський р-н,

71,2

50

140834

Дружківська міська лікарня №2"

70,2

Але все це результат першого туру. У другому все було відомо заздалегідь. Тож зайвий раз вирішили не витрачатися.

Як підсумок, Донецька область стала єдиною, де підтримка Порошенка впала у порівняні з першим туром. Якщо в цілому по країні результат зріс з 15% до 24%, то тут з 12% знизився до 11%. Менше лише на Луганщині.

Електоральний географ Олександр Кірєєв проаналізував, як від першого туру до другого туру змінилася підтримка Порошенка на кожній дільниці. На Донеччині він зафіксував аномалії, які назвав "свисающие гроздья".

Бачите на графіку кілька ділянок, де підтримка значно впала – аж до мінус 60 процентних пунктів. Наприклад, у першому турі було 70%, а у другому – лише 10%. Ось це і є "свисающие гроздья".

Також Кірєєв помітив тенденцію, що підтримка Порошенка впала одночасно з явкою на таких аномальних дільницях. Це добре видно на цьому графіку.

Бачите хвіст, який йде у лівий нижній кут? Це демонструє одночасно падіння явки та результату Порошенка.

Пояснення дуже просте: на цих дільницях у другому турі не вкинули бюлетЕні за Порошенка. Відповідно впала і явка, і його підтримка.

"Очень красивый получился кейс о том, как два тура выборов наглядно показывают фальсификации или настоящие результаты", – підсумував Кірєєв. Той, що електоральний географ, а не відомий суддя Печерського суду.

Математику не обдуриш.

А як ви думаєте, чи покарають когось за ці фальсифікації на Донеччині?

Поліція прозвітувала про десятки звернень. А далі – тиша. Бо після звернень кримінальні провадження майже не порушували.

Активістам довелося через суд змушувати правоохоронців вносити відомості в реєстр досудових розслідувань.

Поліція вигадували різні приводи, щоб не проводити кримінальні розслідування. Активісти пояснюють це тим, що правоохоронці орієнтуються на місцеві еліти, яким зайві проблеми не потрібні. Попереду ж ще не одні вибори…"

Источник: https://censor.net.ua/v3125409

Наші Соцмережі