Ukrainian Time

МВФ покращив прогнози для світової економіки, але радіти зарано


МВФ покращив прогнози для світової економіки, але радіти зарано
31 Січня
11:32 2023

Міжнародний валютний фонд оновив прогнози для світової економіки і покращив їх відносно попередньої публікації у жовтні, проте попереджає, що шлях до відновлення лише починається. Про це йдеться в оновленому World Economic Outlook.
Економісти МВФ очікують, що світова економіка цього року сповільниться і зросте на 3,4% у 2022 році та 2,9% у 2023 році, після чого відновиться до 3,1% у 2024 році. Прогноз на 2023 рік покращився на 0,2 відсоткових пункта, а на 2024 рік – погіршився на 0,1 в.п.
"Зростання залишатиметься слабким за історичними мірками, оскільки боротьба з інфляцією та війна Росії в Україні тиснутимуть на активність", – зазначає МВФ та додає, що наступний рік може стати переломним моментом, коли зростання досягне дна, а інфляція знизиться.

Поліпшення прогнозу зумовлено стійкістю економік у третьому кварталі торік завдяки сильним ринкам праці, стабільному споживанню домогосподарств та інвестиціям бізнесу, а також кращій, ніж очікувалося, адаптації до енергетичної кризи в Європі.
Крім того, раптове відкриття економіки Китаю цьогоріч прокладає шлях до більш швидкого відновлення активності. Фінансові умови у світі покращилися, оскільки інфляційний тиск почав зменшуватися.
Для країн з розвиненою економікою уповільнення буде більш вираженим: з 2,7% торік до 1,2% і 1,4% цього і наступного року. Дев'ять з 10 розвинених економік, ймовірно, сповільняться. Зокрема, у США очікується сповільнення до 1,4% цьогоріч, а в єврозоні – до 0,7%.
Країни з ринками, що розвиваються вже пройшли "найнижчу точку", і очікується, що їхнє зростання помірно підвищиться до 4% та 4,2% цього та наступного року.
В МВФ кажуть, що Індія утримує значний вплив, і разом з Китаєм на неї припадатиме половина світового зростання цього року, тоді як на США та єврозону разом узяті – лише десята частина.
"Цього разу глобальні економічні перспективи не погіршилися. Це хороша новина, але недостатня. Шлях до повного відновлення, зі стійким зростанням, стабільними цінами та прогресом для всіх, тільки починається", – резюмують у МВФ.

Наші Соцмережі